De legende

De legende over de dromenvangers
Dromen zijn erg belangrijk in de traditie van de Indianen. Verhalen en legenden wemelen van de nachtmerries die een ramp voorspellen. Volgens het geloof van de Indianen zit de lucht 's nachts vol met aangename en nare dromen; beide kunnen de dromer bereiken. Het idee van de dromenvanger ontstond bij de Ojibway en Anishnabestammen.
De Ojibway geloofden dat dromen het resultaat waren van veel factoren, waarvan toeval een belangrijke was.
Dat betekende dat een verontrustende droom bij ieder individu terecht kon komen. De wijzen van de stam, de medicijnmannen, zochten naar een middel om negatieve dromen tegen te houden. Zo ontstond het idee voor de dromenvanger.

Wat is een dromenvanger
Beweerd wordt dat een ouder lid van de Anishnabestam een van zijn visioenen omschreef. In dat visioen zag hij een spinnenweb in een hoepel. Aan het web hingen een veer en een kraal, die positieve dromen zouden vasthouden, zo werd hem geopenbaard, terwijl negatieve dromen hun weg vervolgden. Ook nu nog speelt het web een belangrijke rol in de betekenis en de vormgeving van dromenvangers.

Hoe werkt een dromenvanger
De dromenvanger wordt opgehangen boven een slaapplek, waar hij 's ochtends de eerste zonnestralen kan opvangen. Volgens de traditie van de indianen zijn bepaalde dromen bestemd voor specifieke personen en bevatten ze boodschappen die alleen voor hen belangrijk zijn. De dromenvanger kan niet voorkomen dat deze dromen hun bestemming bereiken; deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat de dromer de belangrijkste symbolen of boodschappen toch zal ontvangen.
De dromenvanger kan wel doelloos rondzwervende nare dromen, die 's nachts rondwaren, tegenhouden.
Zonder dromenvangers zweven deze dromen ongecontroleerd rond en kunnen ze slapenden lastigvallen. De dromenvanger vangt de nare dromen, waarna ze worden vernietigd door de eerste zonnestralen. Een droom die op deze manier wordt gevangen en vernietigd zou de dromer niet kunnen achtervolgen. De droom kan ook niet op zoek naar een andere dromer.
Een aangename droom zou de steen of kraal volgen naar het midden van het web en van daaruit naar de persoon die onder de dromenvanger ligt te slapen. Ze kunnen dus steeds opnieuw worden gedroomd door dezelfde persoon of door verschillende dromers.